"Overweeg straks autodelen op Groene Loper"

Geplaatst op 8 augustus 2016

Hallo, mijn naam is Maik Berden, bouwjaar 1990 en woonachtig in Venlo. Sinds 2013 volg ik de opleiding BBE (Bachelor of Built Environment) aan de Zuyd Hogeschool in Heerlen. Het afgelopen half jaar heb ik in de keuken mogen kijken van team Vastgoed bij Avenue2. Als sluitstuk van mijn derdejaarsstage heb ik er onderzoek gevoerd naar de impact van alternatieve vervoerswijzen op het ontwerp van de Groene Loper. Hieronder leest u over mijn ervaringen.

Samen met Michiel Cuppen (rechts), 'collega' bij team Vastgoed.

Na het behalen van mijn propedeuse heb ik gekozen voor het uitstroomprofiel: Bouwtechnische Bedrijfskunde. Met name het managen van bouwprocessen en de samenwerking tussen verschillende disciplines sprak mij enorm aan. Mijn voorliefde voor de stad Maastricht en gebiedsontwikkeling met een organische aanpak zijn doorslaggevend geweest in mijn keuze om bij Avenue2 vastgoed te solliciteren. Na een halfjaar intensief met het vastgoedteam meegelopen te hebben, kan ik met passie vertellen over het project ‘de Groene Loper’ en de unieke samenwerking tussen de publieke en private sector.

Tijdens mijn stage kwam ik tot de ontdekking dat de vervoerskeuze van de toekomstige bewoners een onmiskenbare rol speelt in het creëren van een leefbare en gezonde Groene Loper. Ik heb vervolgens in samenspraak met mijn collega’s besloten om dit als onderwerp van mijn onderzoek te kiezen.

Mijn Gezonde Groene Loper

Het helen van Maastricht-Oost is belangrijk voor de stad en biedt kansen om het openbaar gebied op de tunnel veilig en leefbaar in te richten. Dat houdt tevens in dat goed nagedacht moet worden over autoluwe zones en overtollig ‘blik op straat’. Vooral als meegenomen wordt dat een personenauto gemiddeld 96% van de tijd stil staat! Een auto neemt dus veel kostbare ruimte in beslag, die ook ingericht kan worden met groen, wandel- en fietsroutes en speeltoestellen. Meer groen maakt wonen aan de Groene Loper nog aangenamer voor de toekomstige bewoners, want de Groene Loper is natuurlijk sowieso al heel fraai! Als gebiedsontwikkelaar ben je continu bezig met deze wensen en behoeften van toekomstige bewoners.